22.2.2021, 12:45
U nás se rodinné hry hrají odjakživa zásadně se vším. Zprvu to je pro 'dozorce' nad pravidly obtížnější a trochu vyčerpávající dávat pozor na všechny body za tah (např. víla se často zapomíná), zvlášť když všichni nedočkavě pokládají kartičky zatímco já pořád počítám zbojníka a dopis :D :D Ale po několika hrách to už je lehčí, jde o zvyk.
Na počítání bodů bych si vzal papír/mobil, nebo dvě až tři počítadla, po ukončení velkého města/louky (ve velkých hrách to není neobvyklé) můžou být bodové rozdíly i v rámci 100, a na jednom počítadle se to lehce poplete. Bodovací kartičky z Carcassonne: Hostince a katedrály nám nikdy nestačily, ani ve 2 hráčích.
Nejdřív bych se ale pravidla všeho jednotlivě naučil na menších hrách, protože pak ve velkých hrách listování pravidly neskutečně zdržuje a koho baví čekat, že? Občas asi narazíš na nějakou nesrovnalost, ale když hraješ s "hlavnějšími" rozšířeními tak se mi to moc často ani nestává, nebo už to jen nevnímám. (
)
Za mě to za zkoušku to stojí, ale fakt to je na dlouho, takže je třeba vyhranit si i celé odpoledne.
Na počítání bodů bych si vzal papír/mobil, nebo dvě až tři počítadla, po ukončení velkého města/louky (ve velkých hrách to není neobvyklé) můžou být bodové rozdíly i v rámci 100, a na jednom počítadle se to lehce poplete. Bodovací kartičky z Carcassonne: Hostince a katedrály nám nikdy nestačily, ani ve 2 hráčích.
Nejdřív bych se ale pravidla všeho jednotlivě naučil na menších hrách, protože pak ve velkých hrách listování pravidly neskutečně zdržuje a koho baví čekat, že? Občas asi narazíš na nějakou nesrovnalost, ale když hraješ s "hlavnějšími" rozšířeními tak se mi to moc často ani nestává, nebo už to jen nevnímám. (
)Za mě to za zkoušku to stojí, ale fakt to je na dlouho, takže je třeba vyhranit si i celé odpoledne.

![[-]](https://www.carcassonneforum.cz/images/collapse.png)